DAN JABUKA, DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Autor: Administrator , 23. 3. 2015.
20.listopada 2015. obilježili smo Dan jabuka te Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U školi se događalo mnogo toga, a dio zanimljivosti pročitajte pod opširnije...
Učenici 1.a razreda s učiteljicom Snježanom su donijeli jabuke i nestrpljivo čekali trenutak pripreme i kušanja. Nakon pripreme, pranja, rezanja i slaganja zajedno su kušali sve vrste, boje i mirise različitih plodova jabuka. Zaključili su da je najukusnije jesensko voće i da vrijedi ona stara poslovica:“Jedna jabuka svaki dan, bolest iz kuće van!“ Nakon ovako ukusnih plodova, kolažom su oslikali i upotpunili doživljaje.
Učenici 1.abc, 3.c i 4.b razreda obilježili su Dan zahvalnosti za plodove zemlje u prostorijama boravka tako da su spremali Teslinu zimnicu.
Aktivnosti su bile podijeljenje u 3 skupine:
1. kiseljenje zimnice
2. radionica slikanja
3. glazbena radionica
Iako je padala kiša koja nije mislila stati, drugi su razredi hrabro krenuli sa svojim učiteljicama Ivankom, Lidijom, Irenom, Renatom i Marijanom dana 14.10.2015. na terensku nastavu u etno kuću pod Okićem. Domaćin Marijan nas je dočekao srdačno i odmah nam poslužio pregršt šala i viceva. U njegovoj zavičajnoj zbirci slušali smo legende o Okiću te otkrivali kako su se naši preci koristili različitim predmetima kao što su korito, valjak, srp itd. U kvizu znanja, najbolji su osvojili i nagrade u obliku Okićkog novčića. U radionici kruha dočekala nas je teta Lada s kojom smo pjevali o vodi, kruhu, brašnu, soli i kvascu od kojih se pravi kruh. Svaki je učenik zamijesio neki svoj oblik peciva i kruščića koji se pekao i onda nosio kući kao suvenir. Fini ručak koji su pripremili domaćini dao nam je snage za još jednu likovnu radionicu gdje su djeca prikazala legende o kojima su slušali. Sretno smo se vratili pred našu školu puni dojmova i novih iskustava.
Marijana Kovačić