preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikole Tesle Zagreb

Login
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2016 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

LOGO ŠKOLE

 

 

ŠKOLSKI PROJEKTI

   

 

 

 

 

Raspored zvona
  • 1.  sat:  8.00 - 8.45

  • 2.  sat:  8.50 - 9.35

  • 3.  sat:  9.45 - 10.30

  • 4.  sat:  10.40 - 11.25

  • 5.  sat:  11.30 - 12.15

  • 6.  sat:  12.20 - 13.05

  • 7.  sat:  13.15 - 14.00

 

Terenska nastava

BURGENLAND - EISENSTADT - terenska nastava u Austriji, 15. i 16.svibnja 2016.

Krenuli smo u 6 sati ispred škole u smjeru Varaždina, prešli smo granicu i stigli u Mađarsku iz koje smo došli u Austriju. Razgledali smo Eisenstadt, glavni grad Burgenlanda i tu smo sreli vrlo gostoljubive i ljubazne ljude koji su nas zaustavljali na ulici jer su čuli hrvatski jezik tj. jezik Gradiščanskih Hrvata. Posjetili smo muzej u dvorcu Esterhazy i oduševili se. Nakon razgledavanja grada krenuli smo dalje do našeg smještaja u hotel Sonnenhof. To je mali hotel u kojem smo odlično večerali i sutradan doručkovali. Smještaj, okoliš i kuće doimale su se kao iz bajke.

Drugi dan smo krenuli u Family Park. E, to je bio doživljaj koji se pamti. Nakon svega što smo vidjeli i doživjeli poželjeli smo ponoviti naše nezaboravno putovanje.

Budući da smo na putu imali svoj cilj - vježbati njemački jezik - ostvarili smo ga uz izvještaje o jeziku, povijesti, kulturi, geografiji i umjetnosti kraja kojeg smo posjetili. Uočili smo i sličnosti i razlike njihove i naše kulture. O tome najbolje svjedoči pano u našoj školi koji smo uredili pored učionice iz njemačkog.

U pratnji su bile učiteljice Lidija Paleka, Romana Ana Reščić, Tamara Štambuk Vranešević i Ljiljana Crnković.

Veselimo se novom putovanju smiley!


Muzeji su in

Mali prirododlovci i učenici 3.razreda produženog boravka posjetili su Prirodoslovni muzej krajem ožujka. Zainteresrano su slušali vodiča i upoznali razne vrste životinja.  Najviše su ih razveselili preparirani primjerci. Kratko su obišli i Mineralošku zbirku. Prošetali su ulicama Gornjeg grada i uspinjačom se spustili do Ilice te u Frankopanskoj ulici otišli na tramvaj.

U srijedu, 30.ožujka 2016., isto društvo posjetilo je Muzej grada Zgreba.  Vodič ih je proveo poviješću Zgreba. Čuli su razne priče i legende, upoznali  povijesne osobe vidjeli stare predmete, makete itd..

Sljedeći posjet je Školskom muzeju  21. travnja 2016. wink


TERENSKA NASTAVA - ETNO KUĆA POD OKIĆEM

Iako je padala kiša koja nije mislila stati, drugi su razredi hrabro krenuli sa svojim učiteljicama Ivankom, Lidijom, Irenom, Renatom i Marijanom dana 14.10.2015. na terensku nastavu u etno kuću pod Okićem. Domaćin Marijan nas je dočekao srdačno i odmah nam poslužio pregršt šala i viceva. U njegovoj zavičajnoj zbirci slušali smo legende o Okiću te otkrivali kako su se naši preci koristili različitim predmetima kao što su korito, valjak, srp itd. U kvizu znanja, najbolji su osvojili i nagrade u obliku Okićkog novčića. U radionici kruha dočekala nas je teta Lada s kojom smo pjevali o vodi, kruhu, brašnu, soli i kvascu od kojih se pravi kruh. Svaki je učenik zamijesio neki svoj oblik peciva i kruščića koji se pekao i onda nosio kući kao suvenir. Fini ručak koji su pripremili domaćini dao nam je snage za još jednu likovnu radionicu gdje su djeca prikazala legende o kojima su slušali. Sretno smo se vratili pred našu školu puni dojmova i novih iskustava.

Marijana Kovačić


Terenska nastava osmaša

Naši su osmaši zajedno sa svojim razrednicama Ivom Janjom Bezjak, Anđelom Pavić Mišura i Jasminkom Možgon Jarić 16. 9. krenuli na četverodnevnu terensku nastavu. Kako im je bilo, zapisala je učenica Matea M.

Počela je školska godina, a našu radost i sreću što se ponovo vidimo nadišla je radost iščekivanja maturalnog putovanja. Samo smo o tome mislili i željno iščekivali polazak. Prije nam je sedam ujutro bilo prerano, ali sad smo već bili spremni krenuti u to doba.

Nakon pet sati vožnje, oko podne smo stigli u Trogir. Kaštel (tvrđava) Kamerlengo prva je trogirska znamenitost koju smo vidjeli. Njezin je najstariji dio čak iz 14. stoljeća, a današnji je oblik dobila pod mletačkom vlašću kada je služila mletačkoj vojsci. Izgradio ju je Lorenzo Piciono. Uz nju se nalazi Hrvatski nogometni klub Trogir i njihov teren. Dok smo išli prema glavnom trgu, vidjeli smo palaču obitelji Ćipiko koja je izgrađena još u srednjem vijeku. Glavinim trgom dominira katedrala svetoga Lovre koja je pod zaštitom UNESCO-a. Građena je romaničkim i gotičkim stilom. Katedrala je poznata po Radovanovu portalu koji je isklesao majstor Radovan 1240. Portal je dovršen u 14. st., a sadrži obilježja romanike i gotike. Prva ljekarna u Europi otvorena je 1213. upravo u Trogiru. Od uglednih Trogirana treba spomenuti blaženog Augustina Kažotića koji je bio redovnik dominikanac i zagrebački biskup te najuglednija hrvatska ličnost 14. st. Ističe se i hrvatski ban Petar Berislavić.    

                                                           

Oko sedam navečer došli smo u Orebić i smjestili se u hotel Bellevue. Otišli smo na večeru nakon čega smo razgledavali Orebić koji je od davnina bio veliko pomorsko središte. Sutradan smo obišli Dubrovnik koji je 1979. uvršten na  UNESCO-ov popis svjetske baštine. Grad je osnovan u 7. st., a u 11. st. dotadašnja su se naselja spojila, a dijelio ih je današnji Stradun. U 12. i 13. stoljeću oko grada su radi zaštite sagrađene zidine. Dubrovačka Republika osnovana je 1358., a u 15. i 16. st. doživljava procvat jer je bila trgovačko središte. Lovrijenac je povijesni simbol otpora Dubrovnika prema Mletcima koji se htjeli zauzeti Dubrovnik gradnjom tvrđave na tom mjestu, ali su ih Dubrovčani preduhitrili pa nisu napali gradska vrata od Pila koja su sagrađena 1537.  Godine 1667. dubrovačka katedrala preživjela je potres, ali je 1706. stradala u požaru pa je danas sačuvana u baroknom stilu. U Starom gradu vidjeli smo Onofrijeve česme - fontane kružnog oblika koje su služile kao spremnici za vodu. Tu je i Orlandov stup – prikaz vojnika Orlanda. 

Iz Dubrovnika smo brodom otišli na Lokrum gdje smo se i okupali. Lokrum je zaštićeni park prirode u kojem se nalazi botanički vrt s mnogo endemskog bilja.Nakon posjeta Lokrumu vratili smo se u Orebić, večerali i otišli u disko.     

Trećeg dana posjetili smo Nacionalni park Mljet. Utemeljen je 1960., a sastoji se od nekoliko naselja i dvaju jezera. Na Mljetu smo se također okupali, ručali te prošetali gradom. Brodom smo se zatim vratili u Orebić. Tamo smo večerali i otišli u disko.       

Sutradan smo se spakirali, doručkovali i brodom se zaputili prema Korčuli. Tamo smo razgledali kuću Marka Pola i saznali mnogo o korčulanskoj povijesti. Kupili smo suvenire, razgledali Korčulu i najvažnije, dobro se zabavili.

Sve što je lijepo, traje kratko pa smo se i mi morali vratiti u Orebić  na ručak, a zatim krenuti doma. Kući smo došli oko ponoći, maturalac je prošao brzo, ali će nam svima dugo ostati u lijepom sjećanju.


Učenici 4.b razreda posjetili su sa svojom razrednom učiteljicom Romanom Anom Reščić Astronomski centar u Rijeci te Nacionalni centar tehničke kulture u Kraljevici. Uz lijepo druženje u Astronomskom centru naučili su puno o našoj Galaksiji, dok su u Nacionalnom centru tehničke kulture izrađivali satove koje su kao suvenire ponijeli kućama. Izlet ne bi bio kompletan da se nisu počastili u Burger kingu i kao pravi kraljevi i kraljevne vratili se kućama.smiley 

 


MAKSIMIRSKI ISTRAŽIVAČI

Učenici 4.b razreda sa svojom razrednom učiteljicom sudjelovali su u terenskoj nastavi programa Maksimirski istraživači - Travnjaci. Naučili smo sve o životnoj zajednici travnjaka  mjerili površinu pravokutnika i trokuta. 
 

PUT U VUKOVAR - terenska nastava za učenike 8.razreda

            Osmi razredi Osnovne škole Nikole Tesle išli su u Vukovar dana  21. studenog 2014. Vozili smo se autobusom do Vukovara otprilike četiri sata. Prvo smo posjetili Vukovarsku bolnicu te smo vidjeli da su ranjenici bili smješteni u podrumima zato što su neprijetelji bacali bombe na bolnicu te je postojala mogućnost da osoblje i ranjenici budu dodatno ranjeni. Na zidovima bolnice  pročitali smo što se događalo od  prvoga napada na grad Vukovar te sve do njegova pada.

U obnovljenome dvorcu Eltz  posjetili smo Gradski muzej. Kod Bijelog križa zapalili smo svijeće i slikali se, a nakon toga imali smo slobodno vrijeme. Svi smo se okupili na dogovorenome mjestu i krenuli prema crkvi sv. Filipa i Jakova. Tamo smo pogledali film i posljednje izvješće Siniše Glavaševića. Gvardijan nam je još ponešto ispričao o gradu heroju.      

  

Zatim smo posjetili vojarnu 204. brigade gdje nam je gospodin časnik ispričao o našim hrabrim vojnicima. Vidjeli smo kako su se ponašali neprijatelji prema našim herojima: mučili su ih, tukli, izgladnjivali… Bilo je izloženo i oružje iz Domovinskog rata. Polako se smračivalo te smo krenuli prema Spomen domu Ovčari. Mnoge su žrtve  identificirane, ali i dan-danas ima još žrtava koje nisu pronađene. Na Memorijalnome groblje pomolili smo se za duše naših heroja. Nakon toga krenuli smo prema Zagrebu.

           Ovaj Domovinski rat ostavio je tragove na mnogim ljudima. Trebamo oprostiti, ali nikada zaboraviti! Nikada se ovakvo zlo ne smije ponoviti. Ovaj mi se izlet svidio zato što sam naučila mnogo toga o Vukovaru.

                                                                  Ana, 8.b

Fotografije možete pogledati u foto-galeriji.


VI.b POSJETIO HRVATSKI SABOR

18.11.2014. - Učenici 4.b razreda su sa svojim učiteljicama Romanom Anom Reščić i Irenom Sedlar posjetili Sabor Republike Hrvatske.

 

Uz stručno vodstvo prekrasne gospođe Jasenke učenici su se upoznali sa poviješću Sabora i Republike Hrvatske. Sjedeći u Sabornici poželjeli su donijeti zakon da cijela Hrvatska živi u sreći i blagostanju.

 

Kao mali doprinos demokraciji Saboru su poklonili svoje ručno šivane Vučedolske golubice.

 


UČENICI V. RAZREDA U POSJETI VII. POLICIJSKOJ POSTAJI

U srijedu, 1.10.2014., u sklopu preventivnog programa „Mogu, ako hoću 1 – MAH-1“ kojeg provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport učenici 5. razreda posjetili su VII. Policijsku postaju gdje su se upoznali s radom policijske postaje, opasnostima od sredstava ovisnosti te ih s osnovama samozaštitinog ponašanja. Najzanimljiviji trenuci su bili upoznavanje sa čelijama i policijskim vozilom.


GORNJOGRADSKE PRIČE

Ožujak 2014. - Učenici trećih razreda sa svojim učiteljicama bili su na terenskoj nastavi i sudjelovali u gornjogradskim pričama. Nastavu su počeli vožnjom tramvajem... što su sve obišli i kako su se proveli, pogledajte pod opširnije.

Nastavu su počeli vožnjom tramvajem. Na Gornji grad popeli su se Uspinjačom gdje su ih dočekali voditelji programa.

Učenicima su podjelili cehovske pregače i priče su krenule. Šetnjom po Gornjem gradu susreli su kralja Belu IV.koji im se zahvalio što su ga spasili od Tatara  , Mandušu - kći Lotrščaka koja im je pričala legendu o dva posvađana brata, patera Petra Vragovića koji im je ispričao priču o počecima školstva na Gradecu, Magdu Paprenjarku koja im je pričala o Dori Krupićevoj te Petricu Kerempuha koji ih je posjetio na Seljačku bunu i Matiju Gupca.

Nakon šetnje otišli su u Atelije Meštrović koji su razgledali i naučili jako puno o djelima poznatog kipara Ivana Meštrovića. U Atelijeu su kao pravi cehovski meštri izrađivali narukvice od kože. Preko Kamnitih vrata spustili su se do Trga bana Josipa Jelačića i Mc Donaldsa gdje su se okrijepili. Zadovoljni i umorni vratili su se tramvajem u naše prelijepo Prečko.


MALI PRIRODOSLOVCI U POSJETI ETNOGRAFSKOM MUZEJU

17.12.2013. - U sklopu izvannastavne aktivnosti "Mali prirodoslovci", učenici 2. i 3. razreda posjetili su Etnografski muzej. Nakon učenja, prošetali su gradom i doživjeli pravi ugođaj Adventa. Na Trgu bana Jelačića dočekao ih je sv. Nikola koji ih je ugostio u svojoj kućici, vilenjak ih je počastio ukusnim, toplim napitkom, a Kiarina mama bajaderama. :)


 


 Terenska nastava u Maksimiru - Kontinentalna listopadna šuma

Učenici 6. razreda bili su na terenskoj nastavi u Maksimiru 27. listopada 2009. 

Nastavu su organizirale profesorice: Jasminka Možgon Jarić i Šefika Trbojević (hrvatski jezik), Anđela Pavić Mišura (matematika), Dijana Škrobica (engleski jezik) i Suzana Kovač (priroda).

Učenici su bili podijeljeni u pet grupa, kod svake profesorice 30 minuta.

Zadaci pojedinog predmeta:

HRVATSKI JEZIK- na tekstovima o biljkama listopadne šume odrediti vrste riječi, upoznati božikovinu kao zaštićeni grm i simbol Božića

ENGLESKI JEZIK- tablica sa životinjama i njihovim prilagodbama na engleskom jeziku; napraviti igrokaz u paru   

MATEMATIKA- mjeriti visinu stabla te vježbati razlomke i decimalne brojeve

PRIRODA- prepoznavati biljke kontinentalne listopadne žume, skupljati ih za herbarij, skupljati kukce za ekološki sustav u boci i gujavice za stvaranje humusa, određivati životne uvjete na staništu (temperaturu, vlažnost zraka, naoblaka, kiselost tla,... )   

Nastava je protekla u radnoj atmosferi!

   

preskoči na navigaciju