preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikole Tesle Zagreb

Login
Tražilica
LOGO ŠKOLE

ŠKOLSKI PROJEKTI

 

 

 

   

HIMNA ŠKOLE

Video spot HIMNA ŠKOLE

 

Priloženi dokumenti:
HIMNA OS NIKOLE TESLE.wav

Raspored zvona

1.  sat:  8.00 - 8.45

2.  sat:  8.55 - 9.40

3.  sat:  9.50 - 10.35

4.  sat:  10.45 - 11.30

5.  sat:  11.35 - 12.20

6.  sat:  12.25 - 13.10

7.  sat: 13.20 - 14.05

8. sat   14.10 -14.55

9. sat  15:00 - 15:45


E-DNEVNIK ZA UČENIKE

I RODITELJE

Nikola Tesla

               

Video uradak filmsko-novinarske skupine naše škole o Nikoli Tesli: "Hvala ti, Tesla"

Hrvatski izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla je rođen 10. srpnja 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića.

Nikola  je pohađao njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik kao Nikolin otac Milutin,ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku.

Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama. Jedno vrijeme radio je kao inženjer Telefonskog društva u Budimpešti. Nakon Budimpešte zaposlenik je Edisonove u Parizu. Na zadatku u Strasbourgu izvan radnog vremena konstruira prvi indukcijski motor. Godinu dana kasnije odlazi u Sjedinjene Američke Države i postaje američki državljanin.

U New York je stigao s četiri centa u džepu, nekoliko vlastitih pjesama, proračunima za leteći stroj i preporukom Edisonova suradnika Charlesa Batchelora u kojoj je pisalo: "Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama". Nakon ovakve preporuke Edison ga je zaposlio u svojoj tvrtki, ali se dva izumitelja nikako nisu mogla složiti u načinu rada što je vodilo prema neizbježnom sukobu.

George Westinghouse, glavni  čovjek Westinghouse Electric Company iz Pittsburga kupuje prava na Teslin patent višefazsnog sustava naizmjenično pokretanog dinama, transformatora i motora. To je dovelo do sukoba između Edisonova direktnog sustava i Tesla-Westinghouseovog izmjeničnog pristupa u kojem je ovaj drugi odnio pobjedu.

Uskoro Tesla osniva vlastiti laboratorij u New Yorku .U tom labaratoriju je do smrti izumio  još nekoliko stvari: elektro-magnetski motor, visokofrekventni elektricitet, svjetiljke s karobonskim dugmetom i indukcijski navoj.

Njegov najveći izum su stacionarni valovi. Pomoću ovog otkrića dokazao je da Zemlja može poslužiti kao vodič i može reagirati kao glazbena viljuška na električne vibracije na određenoj frekvenciji.

Preminuo je u New Yorku 7. siječnja 1943. u 87-oj godini života.

 

Tekst pripremio Fran Krajačić, učenik 8. r.

Priloženi dokumenti:
Svijet bez Tesle.doc

preskoči na navigaciju