preskoči na sadržaj

Osnovna škola Nikole Tesle Zagreb

 > Naslovnica
Vijesti

UČENICI I UČITELJICE PRODUŽENOG BORAVAKA OBILJEŽILI "FOOD REVOLUTION DAY"

Autor: Administrator , 21. 5. 2014.

16. svibnja 2014. - Učenici produženog boravka sa svojim učiteljicama Željanom Đevenicom,  Antiom Majdandžić, Ljubom Grahovac i Renatom Mladinom obilježili su FOOD REVOLUTION DAY - svjetski dan kojim se potiču i oživljavaju kulinarske vještine i navike. Što su sve ukusnoga pripremili pogledjate pod opširnije.

FOOD REVOLUTION DAY

16. svibnja obilježavao se FOOD REVOLUTION DAY- svjetski dan kojim se potiču i oživljavaju kulinarske vještine i navike.

Radi se o osvješćivanju važnosti pripremanja dobre/zdrave hrane i razvijanju svijesti o njenom utjecaju na naše zdravlje,  posebno danas, kada sve više ljudi razvija prehrambene navike temeljene na praktičnosti nezdrave, komercijalne hrane pa se usporedno s tim gube i najosnovnije kulinarske vještine.

Pokretač ove kampanje je Jamie Oliver, a sudjelovalo je više od 117 zemalja i preko 231000 sudionika koji su u svojim školama, vrtićima, domovima, istovremeno,  pripremali zdrave obroke.

Ovoj kampanji pridružili su se i učenici produženog boravka 1. i 2. razreda koji su svojim kulinarskim akcijama i idejama doprinjeli obilježavanju ovog globalnog dana.

Učenici PB prvih razreda sa svojim učiteljicama Željanom Đevenicom i Anitom Majdandžić pripremali su ukusne palačinke od domaćih jaja punjene domaćim džemom od šljiva po starom, narodnom receptu.

Učenici su, slijedeći recept, razgovarali o tome odakle dolazi hrana, koja je njena važnost i razlika u usporedbi s gotovom, komercijalnom hranom. Na zabavan, zanimljiv, praktičan način učenici su spoznali osnove pripremanja hrane, vrste namirnica i njihovu vrijednost za zdravlje čovjeka.

Učenici PB 2.a i c razreda uz podršku učiteljice Renate Mladine samostalno su pripremali SMOOTHIES od banana i badema te SMOOTHIES od špinata.

Vođeni činjenicom da je doručak najvažniji obrok, odabrali su drukčiji način pripremanja namirnica- miksanjem. Kroz ovakvo pripremanje učenici su spoznali  vrijednost neobrađene (sirove) namirnice za zdravlje čovjeka. Ujedno su  naučili razlikovati pravilno pripremljenu namirnicu od one koja je nepravilnom obradom izgubila veći dio važnih sastojaka.

Iznenađeni ugodnim okusom konačnog produkta jednoglasno su zaključili da je pripremanje zdrave hrane, posebno u društvu, jednostavno i višestruko korisno za zdrav rast i razvoj.

Učenici PB 2.b i c razreda vođeni učiteljicom Ljubom Grahovac počastili su se voćnim salatom od različitog sezonskog voća i frapeom od jagoda i oraha. Demonstracijom svog umijeća učenici su tijekom pripremanja naučili koje sve vitamine sadrži pojedina vrsta voća i zbog čega su nam upravo oni važni i potrebni za zdrav razvoj.








Tražilica
 
 

   

    ŠKOLSKI PROJEKTI

   

 

 

 

  

  

  

    NATJECANJE DABAR

  
          VJEŽBAONICA

       

   INTERAKTIVNI DABAR

        

        

         HIMNA ŠKOLE

Video spot HIMNA ŠKOLE

Priloženi dokumenti:
HIMNA OS NIKOLE TESLE.wav

 
ŠKOLSKA LIJEČNICA

 

DOM ZDRAVLJA ŠPANSKO

dr.med. Daniela Franulić

Marko Stanić, med.tehničar

Matije Ilirika Vlačića 2

Kontakt: 01/38 95 240

parni datumi- POSLIJEPODNE

neparni datumi- PRIJEPODNE

e-mail: marko.stanic@stampar.hr

 
Jelovnik
 
Raspored zvona

    

1. sat 8:00- 8:45

2. sat 8:50- 9:35

3. sat 9:45- 10:30

4. sat 10:40- 11:25

5. sat 11:30- 12:15

6. sat 12:20- 13:05

7. sat 13:15- 14:00

1. sat 14:10- 14:55

2. sat 15:00- 15:45

3. sat 15:50- 16:35

4. sat 16:40- 17:25

5. sat 17:30- 18:15

6. sat 18:20- 19:05

 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Nikole Tesle Zagreb / Matetićeva 67, HR-10000 Zagreb / www.os-ntesle-zg.skole.hr / ured@os-ntesle-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju